Rólunk

Az Önkéntes Tűzoltó Testületet 1933-ban "hívta életre" Szőnyi Károly református kántortanító. A testület akkor 24 fővel alakult meg amelynek ő volt a parancsnok is. (Forrás: Dömsöd Község Állapotrajza 1937.)

2000-ben egyesületünk újra alakult új vezetőkkel. 

2000-től 2018 december 31.-ig Ispán Ignác volt egyesületünk elnöke. 

Egyesületünk jelenleg kettő gépjármű fecskendővel rendelkezik egy Steyr 590-nel és egy Steyr Bronto 13S23 Saurus-al.

Az önkéntes tűzoltó egyesületről:

A Dömsödi Tűzoltó Egyesület I-es kategóriás ÖTE, amely a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén, a Szigetszentmiklós HTP. és a Dabas HTP. működési területén vonul Dömsödre és Apajra.

Dömsödön elsődlegesen a Ráckevei Önkormányzati Tűzoltósággal, Apaj területén pedig a Kunszentmiklósi Önkormányzati Tűzoltóssággal közösen végzi a beavatkozásait.

Dömsöd település közúton az 51-es főúton, vonattal a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia-vasútvonalon érhető el, Dömsöd vasútállomás a településtől kb. 6 km-re, Apaj mellett helyezkedik el.

Szomszédos települése északon Kiskunlacháza, északnyugaton Ráckeve, keleten Apaj, délen pedig Tass (Bács-Kiskun Megye).

A nagyközséget nyugatról a Ráckevei- soroksári Dunaág határolja, emiatt a térség egyik meghatározó fürdő- és horgászparadicsoma.

A település 72,3 négyzetkilométeren fekszik, amelynek jelentős része mezőgazdasági terület.

A lakosság száma 6005 fő, lakóingatlanok száma 2380 darab (2019-es adat).

A Ráckevétől Tass településig tartó Dunaparti részen elhelyezkedő üdülők szezonban kb. 2000 fővel növeli a Dömsödön tartózkodók számát.

Apaj község a Kiskunsági Nemzeti Park nyugati határán, Budapesttől 50 km-re délre, Dömsödtől, az 51-es főúttól 6 km-re helyezkedik el.

Saját vasútállomása nincs, de a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia-vasútvonal Dömsödi állomása egészen közel van Apaj belterületéhez.

Apaj 71,1 négyzetkilométer, amelynek meghatározó része mezőgazdasági és nemzeti parki terület.

Itt a lakosok száma 1193 fő, lakóingatlanoké pedig 430 darab (2019-es adat).

Egyesületünk szükség esetén más településekre is vonul segítségnyújtás céljából az önkormányzati vagy a hivatásos tűzoltóságok számára.

Bajtársi kapcsolatot ápolunk a Délegyháza - Dunavarsány a Kis-Sziget (Szigetújfalu)  illetve a Dunaharaszti önkéntes tűzoltóival így nagyobb káreseményeknél ha szükséges ők is vonulnak településünkre. 

A Dömsödi tűzoltó egyesület 2013 óta tagja a Kis - Duna járási mentőcsoportnak amelyben a Dömsödi Polgárőrséggel és a Kis-Sziget Ötével dolgozik együtt szükség esetén. 

Az egyesületek minden ötödik évben gyakorlat keretén belül minősítő vizsgán is részt vesznek. A minősítésük Könnyű városi kutató és mentő tevékenységre, valamint Alapvető vízkárelhárítási tevékenységre szól.

2017-ben 89 riasztás

2018-ban 70 riasztás

2019-ben 84 riasztás

2020-ban 92 riasztás

2021-ben 76 riasztás

2022-ben 122 riasztás és beavatkozás.

Vezetőség:

dr. Bencze Zoltán elnök

Pongrácz József parancsnok

Molnár László titkár

24 fő egyesületi tagunk van amelyből 12 fő rendelkezik a jogszabályoknak megfelelő vizsgával hogy tűzoltási és műszaki mentési feladatokat láthassanak el. 


Dömsödi Tűzoltó Egyesület weboldala. Minden jog fenntartva!

2018-2024 év

Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el